Han de Kroon Horecavers

Groothandel groenten en fruit. De versspecialist voor de horeca in Noord Holland.
√ alle dagen geopend √ dagelijks vers √ eigen snijkeuken √ breed assortiment √ streekproducten

Zilte groenten

Een boer wil geen zout water op zijn land, dan stopt hij nog liever met het ‘boeren’, maar hij moet wel steeds meer rekening houden met toekomstige verzilting van de grond. Vooral in kustgebieden worden vele hectare grond bedreigd door de verzilting. De stichting Sint Donatus op Texel wil deze bedreigingen omzetten in kansen voor nieuwe landbouw. Samen met de universiteit van Wageningen en de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt op Texel onderzocht of diverse zeegroenten te telen zijn en er ook een markt voor te vinden is.

Het is misschien wel ‘vloeken in kerk’ , maar zullen de bollenboeren in de kop van Noord-Holland over 100 jaar zilte groente telen? In plaats van tulpen; zeekool, zeeaster, zeekraal, lepelblad, zeevenkel, strandbietjes en zilte rucola? Voor andere delta’s in de wereld zou dit nu al een kans zijn om vitaminerijk voedsel te telen. Na een overstroming zal de oogst normaal door kunnen gaan en worden deze landen minder afhankelijk van andere landen in de wereld.

Behalve zeekraal en lamsoren hebben wij regelmatig andere zilte groente in het assortiment: zilte zeekool, strandbiet e.a.

Meer informatie in:

  • De Smaak van Texel
  • Van Lamsoor tot Oorlam
  • Onvergetelijke Groenten
  • De Smaak van de Wadden

Eerste zilte aardappel geoogst op Texel

DEN HOORN – Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar de eerste zouttolerante aardappel van zilte grond is gisteren gerooid op Texel. Dat gebeurde op het proefveld van de stichting Zilte Proeftuin bij Den Hoorn.

De Waddengroep heeft het eerste initiatief genomen, vertelt Marc van Rijsselberghe uit Den Burg en vertegenwoordiger van de groep. “Door een goede zoetwaterlens is de landbouw op Texel vaak wel in staat om gangbare gewassen te telen. Maar die lens is dun en de verzilting neemt toe”.

Het veredelingsbedrijf Fobek uit het Friese Sint Annaparochie heeft met collega-bedrijf Biemond aardappelrassen uitgeprobeerd, met zilttolerantie. De eerste proef ziet Fobek-directeur Peter Keijzer als een haalbaarheidsstudie. Hij zette daarom de, min of meer, bekende rassen Spunta, Draga, Hanza en Nicola in.

“Van Spunta is bekend dat deze aardappel in het zilte Noord-Afrika redelijk goed gedijt. Die ziet er hier ook goed uit. Daarmee gaan we zeker verder veredelen”, aldus Keijzer.

Een proef in Zeeland liep stuk op het feit dat overvloedige regenval het zilt uit de bodem spoelde. Om dat te voorkomen, koos Keijzer voor druppelirrigatie, waarmee elk uur zout water werd toegevoegd aan de grond.

(Op de foto: zilte Groentetuin op Texel)

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016