Han de Kroon Horecavers

Groothandel groenten en fruit. De versspecialist voor de horeca in Noord Holland.
√ alle dagen geopend √ dagelijks vers √ eigen snijkeuken √ breed assortiment √ streekproducten

Slow Food

Ark van de Smaak Producten & Chef's Alliantie

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is een van de pijlers van Slow Food en heeft als doel om de (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. Deze dreigt in rap tempo te verschralen met alle gevolgen van dien.

In de Ark van de Smaak zitten kleinschalige kwaliteitsproducten die tot de cultuur, historie of traditie van een streek of land behoren. Het is een bijzondere erfenis van fruit, groentes, granen, dierenrassen, dranken, kazen, vleeswaren, etc.

De Ark van de Smaak is bedoeld om te laten zien dat deze producten bestaan en het risico lopen binnen een paar generaties te verdwijnen. Het is een uitnodiging aan iedereen om actie te ondernemen om ze te helpen beschermen, bijvoorbeeld door ze te kopen en (weer) te eten, hun verhaal te vertellen en de producenten te ondersteunen. Of – in het geval van bedreigde wilde diersoorten – door ze juist niet meer of veel minder te eten zodat ze zich weer kunnen voortplanten.

Wereldwijd zijn er inmiddels bijna vierduizend producten in de Ark van de Smaak opgenomen, waarvan zesenzeventig Nederlandse. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer!   Een begin van de A.G.F. producten en de peulvruchten kunt u nu al vinden op onze consumentensite > www.horecaverswinkel.nl.

Chef’s Alliantie

De Slow Food Chefs Alliantie is een verbond van chefs die zich in hun dagelijks werk sterk maken voor de ideeën van Slow Food. Het zijn Chefs die gerechten creëren op basis van lokale, duurzame producten. Zij zien dat als een manier om zich te onderscheiden. Het gaat hierbij om unieke, soms bedreigde producten van vaak kleinschalige producenten. Op deze manier willen zij de producenten de kans geven te overleven in de vaak door “Big Food” gedomineerde voedselketen. Zo kan via de verrukkelijke streekgerechten het brede publiek kennis maken met Lekker, Puur en Eerlijk voedsel. Naast het bereiden van mooie gerechten wordt tevens het verhaal over de herkomst en productie aan de gasten  doorgegeven.

De bij de Alliantie aangesloten chefs hebben zich verbonden om ten minste drie producten uit de Ark van de Smaak op de kaart te zetten, bij voorkeur van een Slow Food Presidium

De Nederlandse Alliantie is de jongste loot van een internationale organisatie, die in 2009 in Italië door de Slow Food Foundation for Biodiversity werd opgericht. Bij de Italiaanse Alliantie zijn 300 chefs aangesloten. In het Groot-Brittannië heeft de Alliantie bijna 100 leden. In Marokko bestaan momenteel zes Alliantie-restraurants.

Alle in Nederland aangesloten chefs staan in het overzicht van AlliantieChefs per provincie. zie verder www.slowfood.nl

Voor horecaprijzen kunnen chef's binnenkort inloggen via I-one bestel of contact opnemen met remco@horecavers.nl  of andreas@horecavers.nl  bellen mag ook: 023.5270747.   

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016