Han de Kroon Horecavers

Groothandel groenten en fruit. De versspecialist voor de horeca in Noord Holland.
√ alle dagen geopend √ dagelijks vers √ eigen snijkeuken √ breed assortiment √ streekproducten

Paddenstoelen

Een kleine greep uit het paddenstoelenaanbod:

AkkerpaddenstoelenMatsutake
Canari (gele ridderzwam)Mousseron (weidekringzwam)
Charbonnier (glansridderzwam)Oesterzwammen
Coulmelle (grote parasolzwam)Oesterzwammen geel
CreminiPieds blue (paarse schijnridderzwam)
Cantharel grisePom Pom Blanc
Cepes (eekhoorntjesbrood)Sparassis (grote sponszwam)
Champignon de ParisShi-i-take
Hedgehocks (stekelzwam)Trompette de la Mort
InktzwammenTruffels vers
Koraalzwamen vele andere soorten
Kastanje champignons 
Laccarias (fopzwam) 
Lactaires (melkzwam) 
Lobster 
Morilles 

 

Bijna alle paddenstoelen zijn ook in gedroogde vorm verkrijgbaar. Diverse soorten ook vanuit de diepvries.

Verse Shii-Take van Texel en tapenade

DE SHII-TAKE: Oosterse lekkernij van Texelse bodem!

Shii-takes winnen in snel tempo terrein in de Hollandse keuken. Deze veelzijdige paddenstoel leent zich uitstekend voor heerlijke en snelle gerechten. Smaakvol, lang houdbaar en betaalbaar. De paddenstoel werkt cholesterolverlagend en verhoogt de weerstand.
Texelse kwekerij
De Texelse Paddenstoelenkwekerij heeft zich toegelegd op de ambachtelijke teelt. In de kweekschuur op het Texelse platteland worden de paddenstoelen handmatig geteeld. Puur biologisch. En dat proef je! De Texelse shii-takes zijn verkrijgbaar via een aantal verkooppunten op het eiland.

Shii-Take
De shii-take(Latijnse naam Lentinus edodes) komt van nature voor in China en Japan en dankt zijn naam aan de boom waarop hij in het wild groeit: de shii. Take betekent paddenstoel. Het vruchtvlees is vlezig en sterk aromatisch. Naast de champignon is de shii-take de meest gekweekte paddenstoel ter wereld. De smaak van beide soorten verschilt nogal; champignons bestaan vooral uit water, shii-take hebben een vastere structuur en sterke, kruidige smaak.

Gezond
De shii-take is niet alleen lekker, hij is ook gezond! Uit onderzoek is gebleken dat deze paddenstoelensoort cholesterol- en bloeddrukverlagend werkt. Verder is de shii-take rijk aan vitamine B12 en daardoor een goede vleesvervanger.

Vegatarisch
De shii-take is door de aanwezigheid van vitamine B heel geschikt als vleesvervanger. Niet voor niets zijn er steeds meer overheerlijke vegetarische recepten waarin shii-take een belangrijke rol speelt.

Houdbaarheid
Verse shii-take kunnen één tot twee weken in de koelkast worden bewaard. In de diepvries is de bewaartijd zo’n drie maanden. In gedroogde vorm verliezen shii-takes niets van hun smaak. Het is raadzaam shii-take niet te wassen, maar om deze voorzichtig schoon te borstelen of te vegen met keukenpapier. Zo blijft de smaak goed behouden.

Bereiding
Alles van de shii-take is eetbaar, zowel de hoed als de steel. Roerbakken in olie, (gepaneerd) frituren, stoven of grillen zijn goede manieren om shii-take te bereiden. Shii-takes lenen zich ook goed voor soepen en sauzen.

Shii-take tapenade: op bestelling.

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016