Han de Kroon Horecavers

De Versspecialist met de grootste bezorgservice voor:
Horeca, Grootverbruikers, Catering, Bedrijfsrestaurants en Kinderdagverblijven

NIeuwe oogst opperdoezen ronde

(28-6-2018) Nieuwe oogst 2018! Wie het over Opperdoezer Ronde heeft, noemt direct Hero Stam; de ambassadeur van deze geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde en met diepe ogen, ovaalronde knollen.Ook hij teelt zijn piepers binnen een straal van 1 kilometer rond de kerk van het West Friese plaatsje Opperdoes, alleen dan mogen de aardappels Opperdoezer Ronde heten. Waarom rond de kerk? Waarschijnlijk hadden de aardappelboeren vroeger de Pastoor nodig om de boel in de gaten houden!

Rond 1860 werden er rond Opperdoes, op de zavelgrond, voornamelijk ‘negenwekers’ (rijpt in negen weken) verbouwd.De Opperdoezer Ronde bevat minder zetmeel dan andere soorten en is dus licht verteerbaar. Deze aardappel moet koel en donker bewaard worden gewone aardappelen worden door het bewaren bij een lage temperatuur door het hogere zetmeelgehalte zoet, deze niet.

De piepers hebben inmiddels een BOB-status: Beschermde Oorsprong Benaming. De teelt van de Opperdoezer Ronde is een intensieve teelt, vandaar dat er steeds minder boeren zijn die de aardappels willen telen.Vanaf april kunnen de eerste aardappels uit de kas worden gerooid en de totale oogst is eind september uit de ‘koude grond’. De bijzonder smakelijke aardappel, met een kwetsbare dunne schil, wordt met liefde geteeld en overwegend met de hand gepoot en gerooid en dat proef je, het is een delicatesse!

De Opperdoezer is een vastkokend ras en kan zowel gekookt als gebakken gegeten worden. Koken in de schil onder water met zout gedurende 15 tot 20 minuten. Door vieren snijden en opdienen met een klont gesmolten roomboter, zo en niet anders is de Opperdoezer op zijn lekkerst, aldus Hero.En de prijs? Tja, het is handwerk en dat moet nu eenmaal betaald worden, maar je krijgt wèl waar voor je geld!

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016