Han de Kroon Horecavers

Groothandel groenten en fruit. De versspecialist voor de horeca in Noord Holland.
√ alle dagen geopend √ dagelijks vers √ eigen snijkeuken √ breed assortiment √ streekproducten

Monninksbaard

(11-1-2018) Monniksbaard, we hebben ze weer....

Monniksbaard is een populaire groente uit Italië. Oorspronkelijk komt de plant voor in de zilte omgeving langs de Middellandse stranden en de Atlantische zee bij Portugal.  Doordat de kusten tegenwoordig anders zijn ingericht groeit er minder Monniksbaard in de oorspronkelijke omgeving . Tegenwoordig wordt het  door Italiaanse tuinders gekweekt.

De bijzondere naam komt uit het Italiaans: barba di frate, vertaald betekent dit Monniksbaard. De groente komt qua zoutheid in buurt van zeekraal.  Vanwege de zoute smaak en de vorm wordt het ook wel Italiaanse zeekraal of landkraal genoemd.

De plant heeft een bijzondere eigenschap. De plant kan mineralen opnemen uit de bodem. Doordat de worteltjes zout uit de bodem opnemen is het mogelijk om verzoute grond te ontzilten.
Vroeger, tot de achttiende eeuw, werd de as van deze plant verwerkt tot soda. Dat soda werd gebruikt om zeep van te produceren.

De groente kan rauw en na kort bakken of blancheren worden gegeten en smaakt naar mineraalrijke spinazie. Monniksbaard wordt sporadisch verkocht in een Italiaanse speciaalzaak of een biologische winkel.

Knapperig dikke, bijna succulente, grasachtige blaadjes vormen deze smakelijke groente, die in Italië Als salade valt de iets zoute touch op als echte smaakmaker! Ook gekookt een lekkernij: water koken, monniksbaard er in, kort koken tot het blad net verkleurt en toch nog voldoende ‘bite’ heeft.

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016