Han de Kroon Horecavers

Groothandel groenten en fruit. De versspecialist voor de horeca in Noord Holland.
√ alle dagen geopend √ dagelijks vers √ eigen snijkeuken √ breed assortiment √ streekproducten

Zeekool van Texel

(30-11-2017) Het Zeekool seizoen is weer geopend!

Het ZEEKOOL seizoen is weer geopend, de eerste zeekool is deze maand geoogst. Ook de populaire scheuten zijn volop beschikbaar.

Komend vanuit Friesland over de Afsluitdijk lijkt het wel of de bloeiende zeekoolplanten naar je zwaaien in de wind. Het lijkt wel of de plant wil zeggen: ‘Kijk, ik ben er nog steeds, de moeder van vele koolsoorten, mij krijgen ze niet weg.’ Niet alleen langs de Afsluitdijk groeit deze beschermde plant, maar langs de gehele Atlantische, Noordzee- en Oostzeekust. Het is een prachtige plant met gekruld, blauwgroen blad en lange stengels, die in Groot-Brittannië nog ruim wordt geteeld. Er zijn verschillende teelt- en bleekmethoden, waaronder het zandbed van vroeger, wat veel weg heeft van de aspergecultuur. Er vindt tevens nog teelt plaats in donkere klimaatcellen, maar het mooiste zijn toch de zeekoolpotten. Op Texel, vlak bij het dorpje Den Hoorn, vindt sinds kort teelt van zeekool plaats. Het is een mooi gezicht, die aardewerk potten midden in het landschap, het ademt een mediterrane sfeer. De stichting Sint-Donatus heeft speciaal een schapenboet omgebouwd en ingericht om de teelt van zeekool en andere zilte groenten meer bekendheid te geven.

De sappige, gebleekte zeekoolstengels worden als groente gegeten en hebben een verfijnde koolsmaak met een nootachtig tintje. Wel even de zeekool wassen en koken in ongeveer 15 minuten in gezouten water.

Topkoks zijn dol op onze zeekoolspruiten. De knapperige jonge spruiten van Marc. Foods zijn goed te gebruiken in salades en lekker als gezonde dip. Ze geven een gerecht een aparte smaak en een tasty bite. Je kunt ze ook blancheren of roerbakken. Wil je indruk maken op je gasten? Zeekoolspruiten zorgen voor de finishing touch in de opmaak van borden of schalen!
 

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016