Han de Kroon Horecavers

De Versspecialist met de grootste bezorgservice voor:
Horeca, Grootverbruikers, Catering, Bedrijfsrestaurants en Kinderdagverblijven

Champagne-rabarber uit de 'Ark van de Smaak'

(03-6-2017)In verband met de droogte afgelopen tijd, even 14 dagen geen rabarber> In de genenbank van Wageningen staat dit soort op de Oranje lijst, maar hij wordt nog geteeld! Enkele honderden bossen per seizoen worden er geteeld Wim Bijma in Osdorp. Inmiddels staat dit soort op de lijst van Slow Food in de 'Ark van de Smaak'! Zie www.slowfood.nl

De  champagne-rabarber kreeg Wim Bijma van Jan Geschiere. Jan was tuinder in Spaarndam en door oprukkende woningbouw was hij genoodzaakt, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, om met zijn bedrijf te stoppen. De rabarberspecialist Geschiere gaf de laatste champagne-rabarberplantjes aan Wim, die  nu al bijna  veertig jaar liefdevol voor het ‘hout’ zorgt, want zo werd en wordt nog in de handel de rabarber genoemd.

Rabarbertelers gingen ‘hout’ hakken, de stelen werden in een kist gelegd en het blad werd er afgehakt zodat de rabarber precies in de kist pasten. Vooral het dikkere soort ‘Paragon’ gaf hierbij een houtachtig klankeffect.

De champagne-rabarber van Wim wordt voorzichtiger geoogst, want het zijn de laatste planten van ’n beroemd soort dat nergens meer wordt geteeld. Het seizoen duurt tot ongeveer half september ...

Verse Groente bij Horecavers
Han de Kroon Horecavers 2016