Geplaatst op

IJskruid

IJskruid Horecavers

IJskruid #xxx

IJskruid van de zitte grond. Eeuwig leven’ is de vertaling van het Griekse woord: Aizoon. Veel familieleden van de Aizoaceae (ijskruidgewassen) weten onder barre omstandigheden te overleven.

IJskruid is een eenjarig, laagblijvend gewas met groene vlezige en sappige bladeren. De ranken kunnen zich tot 1 meter lang ontwikkelen. De blaadjes zijn 6 tot 12 cm. lang. Bij zonnig weer openen de alleenstaande witte bloemen zich spontaan. Naast witte bloemen, bestaan er ook rassen met roze en gele bloemetjes. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan de blaasjes achtige cellen op het blad, die water bevatten en het blad laten glinsteren alsof er kristallen op liggen.

Het ijskruid trekt erg veel vocht uit de bodem, sneller dan de planten die er om heen staan, men zou het een ideale onkruidverdelger of bodembedekker kunnen noemen, ware het niet dat het vaak de verkeerde planten betreft, die het loodje leggen. Op de plaats waar dit kruid groeit neemt het nitraatgehalte van de bodem toe, dit verhindert de groei van bijvoorbeeld inheemse grassen, het is de vraag of dit positief is.

Herkomst van ijskruid

Woestijnen en kale steppen zijn de oorspronkelijke vindplaatsen van deze zilte groente. Dit blijkt ook uit de landen waar het gevonden is. Zuidwest Afrika, de Kaap en Australië. Ook nu nog groeit deze zilte groente in het wild vanaf de Middellandse Zee tot de zeekusten van Zuid Afrika. In woestijngebieden wordt dit plantje gebruikt om het zand vast te houden, een prima vervanger voor de helmplanten die wij in onze duinen gebruiken.

Smaak

De smaak van ijskruid is heerlijk fris, sappig, iets ziltig met een klein bittertje.

Verkrijgbaarheid

Van Mei tot en met November.

Serveertip

IJskruid is familie van de Nieuwzeelandse spinazie en kan dan ook gestoofd als spinazie gegeten worden. Het meeste toepassingen zijn echter rauw; in salades en als decoratie op schalen en schotels

IJskruid bestellen?

Wil jij ijskruid op de menukaart? Dat kan in de periode dat deze zilte groente verkrijgbaar is. Nog geen klant van ons? Bel dan 023-5270747 en vraag naar Arjen. Wil je graag thuis koken met onze producten? Ga dan naar onze consumenten webshop.